Listopad – mjesec slobodnih i zdravih grudi

Listopad je mjesec koji se može pohvaliti sa raznovrsnošću obilježavanja svjetskih dana poput Svjetskog dana hrane, Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, Svjetskog dana štednje, Svjetskog dana informiranja o pitanjima razvoja, ali i Svjetskog dana nenošenja grudnjaka. Svjetski dan nenošenja grudnjaka obilježava se svake godine 27. listopada.

Slavljenjem ovog dana daje se podrška ženama koje su oboljele od raka dojke što se iskazuje tijekom cijelog mjeseca listopada koji je ujedno i mjesec borbe protiv raka dojke. Osim toga cilj je isticanje udobnosti koja se može osjetiti bez ovog odjevnog predmeta, uštede novaca, jačanja mišića jer neka istraživanja pokazuju da se mišići svakodnevnim nošenjem grudnjaka opuštaju, veća prpošnost grudi kao i poboljšanje cirkulacije. (radiokrizevci.hr).

U Republici Hrvatskoj se osim Svjetskog dana nenošenja grudnjaka obilježava 7. listopada Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, tj. Dan ružičaste vrpce. Ove godine obilježio se sazivanjem konferencije za novinare u Zagrebu u Hotelu Dubrovnik. Na konferenciji se govorilo o rezultatima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, mortalitetu i trendovima incidencije te se stanje u Republici Hrvatskoj uspoređivalo sa stanjem u ostalim članicama Europske unije što se tiče ove zloćudne bolesti. Cilj ovakvih skupova je da se potiče žene da obavljaju redovite mamografske preglede kako bi se smanjila smrtnost od raka dojke, kako bi se otkrila bolest u samom začetku i poboljšala kvaliteta života oboljelih žena. Više o samoj konferenciji dostupno je na hzjz.hr.

 

Autor