Zašto je bitan 22. rujan? U Hrvatskoj se  već 21 godinu obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a ove godine obilježili smo ga na malo drugačiji način

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Povodom obilježavanja ovog dana Udruga Sofija je ovaj dan obilježila na pomalo drugačiji način. U prostoru Art i design studija Palm 64, kroz scenografiju kuhinje i dnevnog boravka, prikazali smo tradicionalno hrvatsko domaćinstvo te ispričali priču pod nazivom „Kod kuće je najljepše“.

Na zidovima ovog doma nisu obješeni sretni obiteljski prizori, već šokantne fotografije i novinski naslovi koji svjedoče o bestijalnosti nasilja nad ženama. U istom prostoru 3 mlade umjetnice oslikale su platna prizorima vlastitom viđenja borbe protiv nasilja nad ženama, čime nastojimo u borbu protiv nasilja uključiti mlade osobe koje su od izuzetnog značaja u izgradnji pravednijeg i boljeg društva.

Kako bismo kao društvo napredovali, potrebno je prihvatiti odgovornost za stav koji imamo prema nasilju nad ženama i osvijestiti kako nasilje ima mnoga lica i naličja. Zato su se iz Udruge Sofija odlučujemo o osvještavanju i nasilju progovoriti kroz umjetnost.

Statistike su u Hrvatskoj još uvijek porazne… nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve.

Ovakva događanja za cilj imaju osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Riječ je o društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama.

Nasilje je bolest našeg društva, to nije privatni problem pojedinca koji ga proživljava. Trebamo kao društvo prestati okretati glavu od nasilja i aktivno se uključiti u borbu protiv svih oblika nasilja i zajedno započeti izgradnju pravednijeg društva kako se događaj zbog kojeg obilježavamo ovaj dan ne bi nikada ponovio.

Autor