Svjetski dan žena na selu

Međunarodni dan žena na selu posvećen je svim seoskim ženama i njihovim problemima s kojima se suočavaju životom i radom na selu. Ideja za obilježavanje ovog dana potječe s konferencije Ujedinjenih Naroda u Pekingu koja se održala 1995. godine. Od njegovog proglašenja do danas, 15. listopad posvećen je svim seoskim ženama na svijetu i poboljšanju njihovog položaja.

Nakon Konferencije države su se obvezale da će pružati ravnopravan pristup i pravo na sudjelovanje žena iz ruralnih krajeva u vlasti, stavljanje naglaska na potrebe i potencijale seoskih žena kao i veći angažman u kreiranju razvojnih politika za ruralna područja.

S obzirom da žene u ruralnim područjima uvelike pridonose razvoju gospodarstva i blagostanju obitelji na selu važno je osnažiti njihovu poziciju u ponekad teškim uvjetima života u ruralnim područjima. Osim osnaživanja njihove pozicije cilj je informiranje i ohrabrivanje te poticanje da se žene na selu što više uključe u društvo i da preuzmu ulogu vodstva u pripadajućim zajednicama kroz organizaciju različitih aktivnosti.

Također, važnost obilježavanja Međunarodnog dana žena na selu je u tome da se promoviraju specifičnosti žena na selu, da javnost i vladajući spoznaju važnost njihovih uloga koje još uvijek nisu dovoljno cijenjene i prepoznate u društvu.

Izvor: ravnopravnost.gov.hr

lag-baranja.hr

 

Autor